Zang Fu, Chi en de Meridiaan

Wat is Zang Fu?

De levensenergie Chi circuleert tussen de organen via de Meridianen.
In de TCM worden de organen verdeeld in Zang en Fu.

Zang, de Yin organen.
Het zijn: hart en hartgouverneur, nieren, milt, lever en longen.

Fu, de Yang organen.
Het zijn: dunne darm, drievoudige verwarmer, blaas, maag, galblaas en dikke darm.

Er is tussen beiden een verschil in activiteit. Yang organen zijn beweeglijker en zijn direct betrokken bij de afbraakkant van de stofwisseling en bij absorptie- en uitscheidingsprocessen. Vertering is een afbraakproces. Voedingsstoffen worden van hun karakteristieken ontdaan om vervolgens in organen van de Yin groep verder opgebouwd te worden tot lichaamseigen substanties.
Yin organen zijn niet of minder bewegelijk dan de Yang organen. Ze zijn betrokken bij productie, transformatie, regulatie en opslag van fundamentele substanties’ zoals Chi en bloed.

Wat zijn Chi en de Meridiaan?

Chi, de levenskracht, is in alle levende wezens aanwezig. Chi, ook energie genoemd, stroomt door het lichaam. Niet op een willekeurige manier, maar door kanalen, Meridianen genoemd.

De Meridianen zijn bepaalde kanalen waardoor de levensenergie Chi door het hele lichaam circuleert. De Meridianen vormen een netwerk over romp en ledematen. Ze zijn met elkaar verbonden in een energiekringloop. En ze verbinden de twaalf organen met alle andere fysiologische, zintuiglijke en emotionele aspecten van het lichaam.

Er zijn 12 hoofdmeridianen en 8 wondermeridianen die weer verdeeld worden in Yin en Yang meridianen.

eXTReMe Tracker