TCM en oosterse filosofie

Wat is TCM geneeskunde?

TCM staat voor de Traditional Chinese Medicine.
Als er over Chinese geneeskunde wordt gesproken, denken we in het Westen vaak meteen aan acupunctuur. Maar in wezen bestaat de traditionele Chinese geneeskunde uit kruidenleer, bewegingsleer, voedingsleer en acupunctuur. De essentie van de Chinese geneeskunde is dat men de mens in zijn totaalbeeld wil zien. Lichaam en geest moeten in harmonie zijn en pas wanneer dat het geval is, is het lichaam gezond. Niet de ziekte, maar de zieke staat dus centraal. De kern van de behandeling is het vinden van de oorzaak van de klacht. Pas dan kan de klacht bestreden worden met een juiste kruidenformule, een afgestemd dieet volgens de Vijf Elementen-voedingsleer, een therapie zoals Guasha, Cupping en Moxa , eenacupunctuurbehandeling en eventueel Tui Na massagetechnieken, Chi Kung oefentherapie en advies over leef- en werkgewoontes.

Wat is oosterse therapeutische filosofie?

De oosterse geneeskunde filosofie met een therapeutische werkwijze is in de prehistorie van China ontstaan. De Chinezen zien het universum al de wisselwerking tussen de krachten Yin en Yang en hun dynamiek. Yin en Yang zijn tegengesteld maar trekken elkaar aan. Niets is helemaal Yin of Yang. Yin produceert Yang en omgekeerd. Dit proces heeft geen einde en beïnvloedt alles. De Traditionele Chinese Geneeswijze behandelt de ziekte-inzicht- en gezondheidsleer volgens de Vijf Elementen-leer en de leer van Yin en Yang.
De oosterse therapeutische filosofie stelt dat als de Chi soepel en ongehinderd door de meridianen stroomt, het lichaam harmonieus functioneert. Als de doorstroming van de Chi echter stagneert, gehinderd of geblokkeerd wordt, verandert harmonie in disharmonie en disharmonie in ziekte. Om een gezond leven te behouden moet het lichaam dus altijd harmonieus functioneren en de energiestroom ongestoord zijn.

eXTReMe Tracker